Om te beginnen, woordjes leren kost voor de meeste mensen tijd. Tijd die we allemaal liever vullen met leuke dingen. En dan is er dus die school....en die kost dus helaas....tijd.
Het is wat het is.
Woordenschat bij elkaar harken, dat doe je niet in een keer, dat doe je met elke dag een beetje, dat betekent dus vooruitplannen. Je hebt wel mijn werkwijzer, maar die loopt over een week, je kunt voor jezelf een dagelijkse planner maken, en elke dag een kwartier of half uur invullen per vak. Want het volgen van een opleiding kost...ehm...zei ik al dat dit tijd kost?
Het is het stoerst om je woordenschat meteen vanuit het Nederlands naar het Duits te leren, de betekenis van de meeste Nederlandse woorden ken je namelijk al, als het je moedertaal is. Dit scheelt je vaak uiteindelijk de helft van de leertijd.
De meest gebruikte methode is met oefenlijsten op internet: http://www.wrts.nl/ maar er is ook de site http://www.woordjesleren.nl/books.php?category=3&description=Duits (een account aanmaken en je eigen lijsten toevoegen) .
En om het allemaal wat speelser te maken is er ook nog http://www.lereniseenmakkie.nl/Stampwerk/Woorden%20leren/de%20aanpak.html, maar dat is meteen wel heel erg jolig. Is ook bedoeld voor jongere kinderen, maar gaat uit van verschillende manieren van leren. Sommigen koppelen woordjes aan muziek, of smaak, of aan kleuren. Kijk wat voor jou het beste werkt.
De meeste boeken geven de tip om de te leren woordjes en zinnen te bedekken, te raden en indien fout het zo vaak mogelijk hardop te zeggen tot je ze allemaal weet. Voluit opschrijven werkt voor mij altijd het beste, heb ik ook meteen geoefend met spellen. Maar veel mensen vinden ook dit te veel werk of ze raken hun concentratie kwijt. Wil je dit in kleinere hapjes verteren dan gebruik je flitskaarten.
Mijn zoon van dertien heeft een gruwelijke hekel aan woordjes leren, wat voor hem het beste werkt zijn die flitskaarten, beetje veel werk, beetje simpel, maar buitengewoon effectief. Deze mevrouw legt het prima uit.