In het kader van Landeskunde maken we een denkbeeldige reis door Duitsland.
We waren begonnen in Berlijn, en de tweede stad was Bonn.
Bonn is de stad waar heel lang de duitse regering heeft gezeteld.
Bonn is dan ook een zeer uitgesproken politieke stad waar nog steeds een aantal ministeries zijn gevestigd.
De stad zelf ligt aan de Rijn, zoals veel voormalige romeinse vestingen, en aan de uiterste onderrand van het industriële deel van Duitsland.
Het centrum van die staal en kolen-industrie is het Ruhrgebiet, steden als Bonn en Düsseldorf rekenen zichzelf daar echter niet bij, zij zien zichzelf liever als steden die weliswaar een belangrijk regionaal centrum zijn, maar zeker geen industriesteden.
Bonn profileert zich dan ook het liefst als een barokke cultuurstad.
Componisten als Schumann en Beethoven hebben er gewoond.
Ze hebben aan de zuidrand een aantal musea neergezet, en dit stuk van de stad heet dan ook de "Museumsmeile", zeer aan te bevelen is "das Haus der Geschichte" aan deze lange boulevard, een museum over de laatste zestig jaar van Duitsland, waar je geschiedenis kunt aanraken, ruiken, horen en voelen..
De Rijnbrug is bekend vanwege het Brückenmänchen, een beeld dat zijn achterste toont aan de overburen, omdat zij vroeger weigerden mee te betalen aan de bouw van deze verbinding tussen de twee stadsdelen.
Er is ook een vrouwtje, als antwoord op het eerste beeld...zij is afgebeeld als een scheldende marktvrouw.
Bonn heeft net als Keulen en Düsseldorf een oude binnenstad, geheel herbouwd na de tweede wereldoorlog, en er zijn heel veel terassen aan de Rijn-oever.
De Rijnsteden zijn vooral in februari (Carnaval) enorm populair als lokatie om de Rosenmontagszug te bekijken, maar daarover vertel ik later wel wat meer, als het over Keulen gaat.
No comments:
Post a Comment