Tuesday, December 13, 2011

Christiane F.

Weer een verzoeknummer, deze keer uit de havo-examengroep.
Klassikaal gaan we het boek en de film behandelen van Duitslands beroemdste junkie.
Christiane Vera Felscherinow figureerde aanvankelijk in een artikel van twee Duitse journalisten over verslaafden in Duitsland.
Maar ze zagen er ook meteen een groter verhaal in, en uiteindelijk resulteerde het in een boek over het leven, een biografie, van een jong meisje dat aan de heroïne raakt en in de prostitutie terecht komt.
De film met name, meer nog dan het boek, kreeg een enorme cultstatus omdat een grote ster uit die tijd, David Bowie, speciaal voor de film nog een keer naar Berlijn komt en daar een exclusief concert geeft.
De hoofdfiguur, Christiane, is namelijk een grote Bowie-fan.
En Bowie, op zijn beurt, had, naar verluid, het boek erg goed gevonden en wilde graag meewerken aan de film.

Het is geen fraai verhaal, Christiane zelf, de echte, raakt ook nooit echt helemaal uit de goot. Na een mislukte filmcarrière, een kort uitstapje in de muziekwereld (met toenmalige cultheld Alexander Hacke, gitarist van Einstürzende Neubauten) en wat wereldreizen, neemt ze verschillende baantjes aan, zoals boekbinder.
Ze krijgt een kind, maar hier blijkt ze niet echt goed mee om te kunnen gaan en het kind wordt uit huis geplaatst.

Christiane kijkt tegenwoordig met gemengde gevoelens terug op haar leven en de bekendheid die ze door het boek en de film heeft gekend.
De band Einstürzende Neubauten bestaat overigens nog steeds.
Ze hebben veel samengewerkt met Nick Cave, en hun muziek is gebruikt in de film Black Swan.
En je kunt dit gerust een stukje Duitse cultuur noemen (avantgarde, meer kunst dan muziek) want ook in Nederland hadden ze een bescheiden hit met het album Yü Gung, Fütter mein Ego was een dansnummer.
Dus.


No comments:

Post a Comment