Tuesday, December 17, 2013

Weihnachten!!!

Een klein stukje Landeskunde. Wat verstaan Duitsers onder humor?
Wat men in Duitsland onder humor verstaat, net als de  volgende Kurzfilm begrijpen we in Nederland niet altijd, of we vinden het gewoon niet grappig.
Ze hebben veel series uit Amerika overgekocht en bewerkt (Duitse taal eronder gezet) , met slecht geluid en met veel gelach uit blik. Denk aan "Married with children"  (eine schrecklich nette Familie) of Das A-Team.

Het is gewoon niet grappig om naar te kijken, maar misschien komt dat ook wel door ons begrip van het concept humor: als de lichaamstaal en de beweging van de mond niet klopt lijdt dat ontzettend af en dus ook weg van de lach. Er gaat kennelijk ook nog eens een deel verloren in de vertaling.
Bij de links hiernaast staat een goed voorbeeld van hoe het wel werkt, Monty Python in het Duits, maar dan met een grappig Noord-Oost-Duits accent. Dat vinden Duitsers ook lollig. Net als de New Kids Nitro, een film die in het Duits voor de bioscoop nagesynchroniseerd is  door de jongens zelf...vonden de Duitsers waanzinnig komisch.
Een ander goed voorbeeld van wat Duitsers hilarisch vinden is Otto Waalkes,
een Duits Icoon...Oordeel zelf:
Dan is er nog Loriot, een man die in de verte een beetje doet denken aan Mr. Bean, en dat komt wellicht door het vaak weinige gesproken woord, en de gewone situaties die helemaal in het honderd lopen, de onhandige man in een ingewikkelde wereld.
En natuurlijk mag dan deze productie niet ontbreken. Ik zeg Duits, want weliswaar bedacht door een Britt in de jaren twintig van de vorige eeuw, maar vaak uitgevoerd door Duitse acteurs...deze versie is in het Engels. Zo wordt hij ook op de Duitse televisie uitgezonden, niet ondertiteld, niet nagesynchroniseerd. Dit is echt een Duitse eindejaars-traditie: "diner for one" op televisie. Daar blijven de mensen voor thuis, daar kijken ze met de hele familie naar, dat is pas kerstmis, dat vinden ze mooi! 


Fröhliche Weihnachten, schöne Ferien, und einen guten Rutsch ins neue Jahr euch allen!

No comments:

Post a Comment