Wednesday, April 16, 2014

Filmtip 2: Hitlerjunge Salomon


Verfilming van de jeugdherinneringen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog van Salomon Perel. Peel, of Sally zoals hem zijn vrienden noemen, heeft een gelukkige jeugd. Tot hij op een dag bij de directeur van de school moet komen en die hem een briefje in zijn hand drukt. “En nu wegwezen, Joden hebben op onze school niks te zoeken.”
Een avontuurlijke reis begint, die hem naar het Poolse Lodz leidt, waar hij tijdens de bezetting door de Duitsers van zijn familie gescheiden wordt. Hij vlucht verder naar Rusland, waar een Duitse patrouille hem ontdekt. Hij kan zich er nog net op tijd uit redden door te zeggen dat hij een door de Russen meegenomen “Volksdeutscher” is.
(Dat waren de Duitsers die in de ogen van de nazi’s minderwaardig waren, maar bedoeld waren om de bezette gebieden in het Oosten van Europa te bevolken). Onder de naam Joseph Periel wordt hij soldaat en door zijn voorbeeldig gedrag zelfs alom gerespecteerd. Tot het einde van de oorlog weet hij op die manier als Jood uit handen van de Nazi’s te blijven.


https://www.youtube.com/watch?v=65pcxvSFbmQ&list=PLF3A6CB212046C553

No comments:

Post a Comment