Tuesday, January 31, 2012

Die Welle.

De golf.
Dat is wat het woord betekent. Het verhaal is eigenlijk een remake van een Amerikaanse film over een experiment op een school, een film met de titel "the Wave".
Het verhaal gaat als volgt; Een geschiedenisdocent probeert leerlingen het concept van fascisme uit te leggen, en merkt dat de leerlingen het allemaal maar flauwekul vinden. Wat toen in de tweede wereldoorlog is gebeurd, was omdat mensen er toen te dom voor waren om te zien dat ze werden gemanipuleerd en het zou met de huidige kennis van politiek en met de welvaart van nu nooit meer kunnen gebeuren. De leraar bewijst echter dat het met simpele trucs en door mensen tegen elkaar uit te spelen niet zo moeilijk is om een sfeer neer te zetten waarbinnen het snel uit de hand kan lopen en mensen elkaar letterlijk naar het leven staan.
De Amerikaanse versie van deze film, want dat is het, begonnen als een film, loopt anders af dan de Duitse versie.
Ik zal niet verklappen wat er gebeurt.
De film mag niet meer op youtube, maar hier is de trailer.
Wat bizar is aan het verhaal is dat het ooit echt gebeurd is. Er is daadwerkelijk ooit een docent geweest, die eind jaren zestig een dergelijk experiment heeft uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan heeft hij jaren later een essay geschreven met de titel "the third wave". Hierin beschrijft hij hoe simpel het was om leerlingen op te jutten. Op basis daarvan is er een film gemaakt in de jaren 80. En uiteindelijk een boek.
Het verhaal wordt door leraren maatschappijleer en geschiedenis wereldwijd vertoond en verteld op school, en sinds kort ook bij Duits. Er is inmiddels namelijk een Duitse film uit die losjes gebaseerd is op het verhaal van de Amerikaanse film , maar gek genoeg is het Duitse boek "Die Welle" gebaseerd op de Amerikaanse filmversie
en het daarbij behorende engelstalige boek en dus niet op de Duitse film...
Dit levert nogal grote verschillen op, waaronder vooral een heel ander einde.
De onderstaande links zijn verwijzingen naar lesmateriaal dat op het Histoforum staat.
Een site voor geschiedenis, maar voor literatuur Duits zijn deze ook prima te gebruiken, en we gaan er dan ook mee aan de slag als we het boek Die Welle klassikaal gaan behandelen in de literatuurles.

Over de Duitse versie: http://histoforum.digischool.nl/lesmateriaal/welle.htm
Over de originele versie: http://histoforum.digischool.nl/lesmateriaal/wave.htm

No comments:

Post a Comment