Wednesday, February 8, 2012

Köln

Köln krijgt gemiddeld een rapportcijfer 8 voor haar sfeer, ligging en bezienswaardigheden.
Köln is een stad die je moet zien te vermijden tijdens carnaval, want dan zijn er bovenop de bewoners van de stad (en Köln is een metropool) nog eens een half miljoen bezoekers in de stad.
Maar buiten die dagen is Köln één groot feest.
De stad heeft een mooie skyline, als je komt aangereden over één van de Rijnbruggen (bij voorkeur op een een motor heb ik gemerkt) zie je eigenlijk meteen waarvoor de stad heeft besloten geen hoogbouw meer in het centrum neer te zetten: De Dom is dominant.
Over de Dom horen jullie een tweetal legendes, die terugvoeren naar de middeleeuwen, maar dat is ook de tijd geweest waarin dit gebouw is geboren, er is ruim vijfhonderd jaar aan gebouwd...

Met de motor (of trein) heb je niet alleen de mooiste entree in de stad, je kunt ook gemakkelijker parkeren, met de auto een Duitse stad in rijden is tegenwoordig namelijk niet meer zo eenvoudig.
Auto's hebben een vignet nodig om in het centrum van steden te mogen rijden, en anders moet je zorgen dat je de auto op een transferium parkeert en met het openbaar vervoer het stadscentrum bezoekt.
Dit is echter meteen een groot voordeel bij deze stad, het centrum is het mooist als je de kleinere straten bewandelt en het meeste is ook wel op loopafstand.
Mocht je het uitgaansleven van Köln willen onderzoeken, kan ik Gebäude 9 of
Bürgerhaus Stollwerck aanbevelen.
Het eerste is een concertzaal voor werkelijk alle stijlen, van clubavonden tot punk. Het ligt aan de rand van een industrieterrein, maar met de tram ben je zo in het centrum, waar heel veel cafés en restaurants zijn.
De tweede is eigenlijk een wijkcentrum, in een oude chocoladefabriek, waar je lekker en goedkoop kunt eten, en waar veel culturele avonden worden georganiseerd, van cabaret tot bands. Het ligt ook nog eens aan de oever van de Rijn in een erg leuke wijk.

No comments:

Post a Comment