Monday, June 4, 2012

Der Besuch der alten Dame (1959)

Ik had de hele film hier staan, maar inmiddels is deze om copyright-redenen van you-tube verwijderd. Insluiten mag vaak niet meer ... Het spijt me. Er zijn alleen nog maar fragmenten beschikbaar, zoals hier het fragment waarin Ill probeert te vertrekken uit Güllen.
Fragment film
Het boek is vertaald in het Nederlands, maar in een zeer kleine oplage. Het is te lenen/bestellen in de bibliotheken, en wellicht als toneeltekst verkrijgbaar bij theateruitgeverijen.

Meer informatie over het verhaal:
http://www.hetstenenhoofd.nl/archief/BezoekVanDeOudeDame/samenvatting.html
http://www.scholieren.com/boekverslag/48258
Omdat het allemaal zo makkelijk niet is, hier nog een stuk van de engelstalige versie van het verhaal, de hollywood-versie zeg maar!
the visit
Ik probeer de originele film al een tijdje te kopen, zodra dit lukt mag je hem lenen.  

Meer over Dürrenmatt : Als het gaat over het "genre" (in het Duits googlen op "die Gattung") wordt Dürrenmatt vaak gezien als een vertegenwoordiger van de politieke satire. Hoewel hij niet uitgesproken politiek was, was hij wel lid van die Gruppe Olten : een beweging van Zwitserse schrijvers die uitgesproken sociaal-democratisch waren. De groep was het meest actief gedurende de koude oorlog en kan als een reactie op de tweede wereldoorlog worden gezien. Het boek "Besuch der alten Dame" wordt gezien als een tragi-komedie, een genre waar Dürrenmatt zich, naast het schrijven van misdaadromans, erg in thuis voelde. 

 
Naschrift

Dit is de oude blog van vorig jaar, misschien doen de links het hier wel nog van. succes! :
Het toneelstuk van Dürrenmatt dat we klassikaal lezen.
Het is talloze keren in verschillende talen verfilmd en opgevoerd.
Dit is een link naar het toneelstuk op youtube!
Dit is het tweede deel , en dit is een andere bewerking, en laat het einde van het stuk zien.
Kun je lekker meelezen terwijl je luistert/kijkt.




No comments:

Post a Comment