Saturday, May 5, 2012

Nog meer DDR Landeskunde

Aangezien de discussie over vrije informatie ook tegenwoordig nog speelt, en het internet regelmatig onderhevig is aan blokkades en conflicten over copyright, hier een andere historische clip over de FDJ, de socialistische jongerenbeweging in de DDR. Vergis je niet, deze club heeft tot 1989 de touwtjes stevig in handen gehad. Begin jaren tachtig waren deze dingen veel te zien op televisie, dit is de propaganda waar Barbara Bollwahn mee opgegroeid is.  
Dit koor zong alleen maar liederen over de socialistische heilstaat, was het enige koor dat op de televisie werd uitgenodigd om op te treden. De muziek was trendy (voor die tijd dan) en zat vol enthousiasme en daadkracht om de wereld te veranderen door middel van een wereldwijde revolutie. 
De tekst luidt dan ook als volgt: 
"Das geht los, geht nach vorne los. Das hat Kopf, das hat auch Arme und Beine, ja. 
Das wird groß, das wird riesengroß, aber nur durch uns und nicht von alleine, ist das klar. 
Für unser Ziel brauchen wir heute jeden, brauchen die Tat und nicht nur kluge Reden.  
Revolution, Leute, täglich zu machen braucht unsern Schweiß und braucht auch unser Lachen. 
Schaff deine Norm und schaff noch was darüber, was Du mehr schaffst, schickst Du nach Vietnam rüber. Bangladesh, Kuba, Vietnam und Chile wir werden mehr, täglich, wir sind schon viele.". De FDJ , ook wel "die Pioniere" , was een jongerenorganisatie, met militaristische trekjes. Hieruit kwamen vanzelf eigen scholen voort...





No comments:

Post a Comment